[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Dutch listers...



to any dutch listers...

if you could help me translate this interview, would be a great help...thanks.


GREG MALCOLM // TWINE // HTTP://TWINESOUND.COM


De composities van Greg Malcolm en Chad Mossholder, aka Twine zijn typische producten van het digitale tijdperk. Beiden werken als geluidsingenieurs in verschillende delen van de V.S., maar bouwen hun muziek stap voor stap op via de wonderen van het Internet. Klanken en samples worden op die manier uitgewisseld en samengesteld tot ongewone structuren, die ondanks hun hoge graad van abstractie toch altijd fel naar de keel grijpen.
Het vorig jaar verschenen Circulation (op het Zweedse Komplott ) was naar onze bescheiden mening een klein klankarchitecturaal meesterwerkje en ook hun concert op het laatste (K-raa-K)3 festival maakte een imponerende indruk, zodat de verwachtingen voor hun nieuw werk behoorlijk hooggespannen waren. Voor de nabije toekomst staat er nog heel wat op stapel: over enkele maanden verschijnt nieuw werk op Hefty en Fält en hun muziek zal ook te horen zijn bij verschillende installaties, o.a. op het Sonic Process project in Barcelona. Voorlopig zijn we echter wel eventjes zoet met het op Bip-Hop verschenen Recorder, opnieuw een uitdagende en inventieve zoektocht naar nieuwe klankstructuren. De muziek van Twine is in hoge mate geïnspireerd door de ideeën van John Cage en Stockhausen, ontstaat door deconstructie en decontextualisering van geluid en ontwikkelt zich in een digitaal gegenereerd netwerk van communicerende ruimtes. De bevrijde klanken zoeken elk hun plaatsje binnen de chaos, nieuwsgierig en rusteloos. In 'None Some Silver' wordt een lethargische gitaarrif bestookt met een spervuur van noise-uitbarstingen, waar langzaam een inktzwarte waas van ruis doorsijpelt. In 'Cign' echoën beats in paniekstemming, terwijl ergens ver weg in de duisternis een cello treurt . In 'Fine Music' wordt je verder weggezogen in een donker en zompig moeras waar allerlei ongrijpbare geluiden en stemmen de spanning opdrijven. Het zijn klankruimtes vol met schimmen, die vanuit de ondergrond overal en nergens oprijzen, veranderen van vorm en kleur en hardnekkige twijfels oproepen: niets is wat het lijkt. Zoals in 'Player Piano', waar een mijmerende pianomelodie spoorloos verdwijnt tussen lagen flotterende distortion en gefragmenteerde stemgeluiden, om even later onverhoeds te weergalmen temidden van een onderwaterorkest.
De muziek van twine is voor een groot deel gebaseerd op at random ontwikkelde geluidsorganismen: abstracte noise, fragmentaire melodieën, gealiëneerd geluid krijgen binnen hun composities eigen, nieuwe betekenissen, die een ontstellend emotionele impact hebben? bevreemdende emoties die schipperen tussen melancholie, angst en vertwijfeling. "I know I should be sad, and I am, part of me is, but its like ... its like I'm having the most beautiful dream and the most terrible nightmare all at once" weerklinkt het ergens in 'There is No One Else'. Een sample uit Twin Peaks, die hier perfect de sfeer aangeeft.


_________________________________________________________________
Get your FREE download of MSN Explorer at http://explorer.msn.com/intl.asp.